06-27 05 74 64 sacha@sachageerlings.nl

Als je studiewerkzaamheden veel van je vragen, dan kan je –onbewust of bewust- geneigd zijn deze werkzaamheden te ontvluchten. Afleiders kun je dan opzoeken of -als ze zich aandienen- verwelkomen. Afleiders hebben een gemene combinatie van eigenschappen: ze zijn vaak veel aantrekkelijker (intrinsiek motiverend, van zichzelf al leuk om te doen) dan lastig werk, maar ze helpen je niet bij het behalen van je lange termijn doelen. Ze maken het alleen maar moeilijker om je werk te doen: je komt eerder in tijdnood als je tijd besteedt aan afleiders, met het schakelen van afleiders naar je werk verlies je energie en werk je minder effectief (het duurt altijd een tijdje voor je in de flow komt) en de constante aanwezigheid van afleiders kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet meer kunt concentreren op je studiewerkzaamheden. Hoe meer je bezig bent met afleiders, hoe meer de betrokkenheid bij je studie afneemt, en hoe meer je je studie als iets vervelends gaat zien.

Kortom: zeker als je opziet tegen taai werk, dan doe je er goed aan ervoor te zorgen dat je afleiders ver van je houdt. Het is verstandig om structureel tijd en ruimte vrij te maken voor je studie, zodat het werk zich niet ophoopt. Want een grote berg taai werk onder tijdsdruk moeten verwerken kan een stressbron zijn, en je verlangen naar afleiding doen toenemen. Zo’n situatie vraagt wel heel veel van je zelfdiscipline en deze moet je dus zien te voorkomen.

Afleiders zijn groot en klein, evident en vermomd, van een nacht doorhalen met veel drank tot je Whatsapp in de gaten houden omdat er iets belangrijks gaande is wat je niet mag missen. Zorg ervoor dat alles wat voor jou afleidend is echt ver van je wordt gehouden als je tijd en plaats hebt ingeruimd om aan je studie te werken. Licht ook je vrienden in dat je niet gestoord wilt worden, en ga ook naar een plek waar dit ze lastig wordt gemaakt. Bouw deze momenten zo regelmatig mogelijk in.

Mocht je merken dat je toch vastloopt met uitstelgedrag en het tijdverdrijf met afleiders, probeer dan zo snel mogelijk jezelf te corrigeren en zet je studiewerk weer op de hoogste prioriteit. En vraag jezelf ook af of je deze studie wel wilt doen. Want het is ook mogelijk dat je zoveel moeite hebt met je inzetten voor je studie omdat je er echt niet voor gemotiveerd bent. Schakel dan professionele hulp in om erachter te komen waar je motivatieproblemen mee te maken hebben.